Marianne Miettinen: Pelaajapolku kortteliliigasta liigaan

PELAAJANPOLKU KORTTELILIIGASTA LIIGAAN

Viime kauden päätteeksi JyPK nousi vuosien jälkeen takaisin Suomen Liigakartalle. Seuran pelaajanpolku sai näin viimeisen portaan paikalleen. Laadukkaan lasten ja nuorten toiminnan lisäksi seuralla on nyt mahdollisuus tarjota väylä aivan Suomen huipulle omassa kaupungissa ja herättää vanhemmissa pelaajissaankin unelmia ja tavoitteita myös kohti maajoukkueita ja kansainvälisiä kenttiä. Unelmasta se nimittäin alkaa. Jokaisella tytöllä tulee olla oikeus ja mahdollisuus unelmoida myös jalkapallourasta, huippupelaajan elämästä. Elämästä ulkomailla, pelaajana huippusarjassa Saksassa, Ruotsissa, USA:ssa, Norjassa tai vaikkapa Ranskassa. Vaikka naispelaajat vielä toistaiseksi ainakin ansaitsevat jalkapallolla murto-osan siitä, mitä miespelaajat tienaavat, voivat naisetkin elättää itsensä tänä päivänä jalkapallon pelaamisella. Esimerkkinä mainittakoon Bayer Munchenin ja naisten maajoukkueen maalivahti, Tinja-Riikka Korpela, joka on juuri äänestetty maailman viiden parhaan naismaalivahdin joukkoon. Jalkapallon pelaaminen on mahdollistanut monelle suomalaiselle myös opiskelustipendejä Yhdysvalloissa. Toiset ovat pelaamisen ohella hankkineet koulutuksen Ruotsissa, ja kyenneet jalkapallosta saamilla tuloillaan opiskeluun ilman muuta työtä. Rahallisen korvauksen tai koulutuksen lisäksi ulkomailla pelaavat pelaajat ovat saaneet mahtavia elämänkokemuksia, oppineet eri kieliä, tutustuneet eri maiden kulttuureihin, luoneet elämän kestäviä ystävyyssuhteita ja kasvaneet ihmisinä. Unelmoimisen arvoista, kyllä!

Naisten jalkapallossa kilpailu kovenee vuosi vuodelta. Maailmassa on noin 30 miljoonaa nais- ja tyttöjalkapalloilijaa, joten kyseessä on maailman suurimmasta lajista naisurheilussakin. Huipulle pääseminen jo Suomessakin, saatikka sitten Euroopassa ja maailmassa vaatii vuosien sinnikästä ja laadukasta harjoittelua, sitoutumista, ja sitä, että jalkapallon pelaamisesta tulee elämäntapa. Siihen tarvitaan kaikkein eniten omaa halua, intohimoa ja rakkautta lajia kohtaan, mutta myös tukea, apua ja laadukasta harjoitus- ja peliympäristöä, joka luo sopivia haasteita ja kehitysmahdollisuuksia joka ikinen päivä. Kokonaisuus on tärkeää olla kunnossa, koulun ja harjoittelun yhdistäminen takaa myös riittävät harjoitusmäärät ja mahdollistaa lisäharjoitukset taidon kehittämiseen. Myös poikien kanssa harjoittelu ja pelaaminen on hyvä tukimuoto tavoitteellisille tyttöpelaajille. Se tarjoaa sitä pelitempoa mitä pelaaja esimerkiksi maajoukkueessa vaikkapa Ruotsia vastaan pelatessaan kohtaa. Yksilöllinen fyysinen harjoittelu, loukkaantumisia ennaltaehkäisevä harjoittelu, uni/lepo ja oikeanlainen ravinto ovat kaikki osa huipulle tähtäävän pelaajan jokapäiväistä kokonaisuutta, arkea. Ja kaiken tämän lisäksi, äärimmäisen tärkeää on myös se, että elämässä on myös muutakin: perhe, ystävät, kaverit ja aika tehdä muutakin kuin harjoitella.

Jyväskylässä on osaamista, tietoa ja mahdollisuus. JyPK:llä seurana ja pelaajilla itsellään on mahdollisuus ottaa seuraava askel. Liigapaikka tuo toivottavasti omia junioreita ja heidän vanhempiaan katsomoihin. Katsomaan suomalaista huippunaisfutista. Ja se taas voi antaa lapsille ja nuorille sykäykseen omiin unelmiin. Unelmiin olla joku päivä seuran edustusjoukkueessa ja sen jälkeen, kenties, vaikkapa ammattilaisena ulkomailla.

Hyvää futiskevättä!

Suomen Palloliitto