Naisten liiga toiselle vuosikymmenelleen

Naisten Liiga toiselle vuosikymmenelleen

Naiset ovat pelanneet jalkapallon Suomen mestaruudesta kaudesta 1971 lähtien ja sarjamuotoisesti kaudesta 1974 alkaen. Merkittävä uudistus koettiin kuitenkin vuosikymmen sitten, kun naisten SM-sarja muuttui Naisten Liigaksi. Naisten Liigaa on näin pelattu jo kymmenen kautta.

Naisten Liigan ensimmäinen kausi pelattiin kymmenen joukkueen sarjana, mutta kausina 2008–10 joukkuemäärä oli 12. Tämän jälkeen pelattiin kaksi kautta kymmenen joukkueen kolminkertainen sarja ja kaudesta 2013 lähtien on pelattu kymmenen joukkueen kaksinkertainen runkosarja, jonka jälkeen on pelattu yläloppusarja ja alaloppusarja.

Naisten Liigan ajan menestyksekkäin seura on ollut PK-35 Vantaa, joka on voittanut kuusi mestaruutta ja lähtee kauteen 2017 alla kolme perättäistä ykkössijaa. FC Honka ja Åland United ovat kumpikin voittaneet kaksi mestaruutta. Kaikkiaan menestyksekkäin seura suomalaisessa naisten jalkapallossa on kuitenkin edelleen HJK, joka on vuodesta 1971 lukien voittanut peräti 22 mestaruutta, tosin viimeisen näistä kaudella 2005.

Naisten Liigassa kaikkina kymmenenä kautena ovat esiintyneet Honka, HJK, Pallokissat (aiemmin KMF-Kuopio) ja Åland United, jotka kaikki ovat mukana myös kaudella 2017. Kaikkiaan Naisten Liigassa on nähty tähän mennessä 20 seuraa, mutta tämä määrä kasvaa kaudella 2017 JyPK:n noustua ensimmäistä kertaa Naisten Liigaan – SM-sarjan aikana jyväskyläläiset ovat toki aiemminkin pelanneet pääsarjassa.

Perinteitä Naisten Liigalla alkaa jo olla ja tästä hyvänä osoituksena on se, että mitä todennäköisimmin 500 pisteen raja ylitetään ensi kertaa alkavalla kaudella. Hongalla matkaa puolentuhannen pisteen rajapyykkiin on enää 22 pistettä, Åland Unitedilla puolestaan 38 pistettä ja nappikaudella rajapyykin saattaa saavuttaa myös HJK, jolla pisteitä on kaikkiaan koossa 445.

Kaudella 2017 Naisten Liigassa pelaavat: FC Honka, GBK, HJK, Ilves, JyPK, ONS, Pallokissat, PK-35, TPS ja Åland United. Naisten Liigan historian 11. kausi vihelletään käyntiin lauantaina 18. maaliskuuta, ja kymmenen joukkuetta lähtee taistelemaan menestyksestä. Mestarille on tarjolla lisäbonuksena paikka seuraavan vuoden UEFA:n naisten mestarien liigan karsintaan, kun viimeiseksi sijoittuvan joukkueen kohtalona puolestaan on lähteä hakemaan vauhtia Ykkösestä ja yhdeksänneksi sijoittunut joutuu karsimaan sarjapaikastaan.

JyPK kausijulkaisu

Edustus Naisten liiga