Ari Laiho: juniorivalmennuksesta

Innostusta, poikapelejä ja Ekkono-oppeja – JyPK:n juniorityö tuottaa hyvää tulosta.

JyPK:n nuoria pelaajia oli mukana TU18-, TU17- ja TU16-maajoukkueiden toiminnassa kaudella 2016. Nuorten valtakunnallisissa lopputurnauksissa JyPK oli TD13 (-03 synt.) ikäluokassa paras suomalaisjoukkue, ja TD 14 turnauksen voittaneessa PU-62:n joukkueessa oli mukana kymmenen JyPK-02-joukkueen pelaajaa. JyPK:n nuorempien joukkueiden esitykset (E11-D13) ovat oikeuttaneet JyPK:n Sami Hyypiä akatemian kahdeksan joukkueen joukossa ykköslohkoon. Vaikka junioritoimintamme tavoitteena ei ole joukkueiden menestys, vaan yksilöiden kehittäminen, edellä lueteltu osoittaa että JyPK:n junioritoiminnan taso on kansallisella tasolla hyvinkin vertailukelpoista mihin tahansa seuraan verrattuna.

Näiden tulosten taustalla on useitakin tekijöitä, jotka yhdessä ovat vaikuttaneet siihen että olemme saaneet muuta maata kiinni laajemmassa mittakaavassa. Yksittäiset JyPK joukkueet ovat tehneet hyvää työtä aiemminkin, mutta tällä hetkellä seurassa on kokonaisuudessaan hyvä tekemisen meininki. Kaikissa ikäluokissa toiminta on suunnitelmallista ja pitkäjänteistä, ja joukkueissa kaikki vetävät köyttä samaan suuntaan.

Olemme saaneet seuran juniorivalmennukseen on mukaan innostuneita itsensä ja pelaajien kehittämisestä kiinnostuneita valmentajia. Heidän henkilökohtainen panoksensa on luonnollisesti se voima, joka mahdollistaa sen, että joukkueet toimivat ja harjoittelevat ja pelaajat kehittyvät. Tämän lisäksi joukossa on useita, jotka sen lisäksi vielä ovat valmiita uhraamaan aikaa myös seuran toiminnan kehittämiseen laajemminkin ja näin auttamaan myös muita joukkueita toiminnan kehittämisessä.

Seurana olemme myös linjanneet jo muutama vuosi sitten että kaikki ikäluokat pelaavat Keski-Suomessa poikien piirisarjoissa. Aivan pienimmille JyPK-tytöille ei tyttöjen sarjaa ole tarjollakaan, ja lisäksi poikien kanssa pelatessa pelin nopeus ja intensiivisyys on tyttösarjoja suurempi. Tämä valinta on osoittautunut hyvin toimivaksi. 7–12v. iässä tytöt ja pojat ovat fyysisesti samalla viivalla ja JyPK:n joukkueet pelaavat hyvinkin tasaisia otteluita poikajoukkueiden kanssa.

Harjoitusmäärien ja olosuhteiden osalta olemme saaneet nauttia Vehkalammen jalkapallohallista kaksi talvea. Tämä on ollut meille todella merkittävä parannus sekä olosuhteisiin että harjoitusmahdollisuuksiin. Nyt pystymme tarjoamaan kaikille joukkueille määrällisesti riittävät harjoitusmahdollisuudet myös talvella ja isolle osalle joukkueista vielä jalkapalloon tarkoitetulla alustalla.

Valtakunnallisella tasolla olemme olleet jo yli neljän vuoden ajan mukana Sami Hyypiä -akatemian toiminnassa. SHA:n anti on auttanut meitä paljon oman toimintamme tason hahmottamisessa ja pelaajakehityksen suunnitelmallisuuden lisäämisessä. Lisäksi korkeatasoiset koulutukset ovat antaneet paljon hyödyllistä tietoa. Erityisesti otsikossa mainittu Ekkono-method, joka on Barcelonassa kehitetty jalkapallon opettamisen malli, on herättänyt seurassa ja valmentajissamme paljon innostusta ja uusia ajatuksia.

OIen vakuuttunut että kuluvalla ja tulevillakin kausilla näitä tällä vuosituhannella syntyneitä JyPK:n pelaajia on mukana tyttömaajoukkueissa ja muutaman vuoden sisällä myös JyPK:n edustusjoukkueessa Naisten Liigassa.

Mukavaa jalkapallokesää!

Ari Laiho
valmennuspäällikkö (alle 14v. joukkueet)

JyPK kausijulkaisu