Lihashuollosta ja vammojen estämisestä

Arvoisat pallokerholaiset ja erityisesti naisten edustuksen pelaajat. Onnea vielä sarjanousun johdosta. Edessä on teille mielenkiintoinen ja toivottavasti ikimuistoinen kausi. Näin harjoittelukauden ollessa kovaa vauhtia jo käynnissä haluaisin herätellä ajatuksia tulevaa kesää silmällä pitäen. Monella henkilökohtaiset tavoitteet voivat olla vielä pidempänä maajoukkueessa, ulkomaan sopimuksessa tai vaikka oman peliajan lunastamisessa. On kuitenkin hyvä pitää mielessä, että juuri tämä kausi voi olla sinun urasi huippuhetki. Monesti urheilija tarkastelee kriittisesti toimiaan vasta pahan pettymyksen tai vaikka hankalan loukkaantumisen jälkeen. Nyt haastaisinkin teidät miettimään, että mitä minä voisin tehdä jo nyt paremmin.

Määrällisesti ja laadullisesti jalkapallossa voi harjoitella vain tietyn verran viikossa. Kehittymisen sekä osaltaan myös vammojen välttämisen kannalta yksilön tulisi tarkastella harjoittelun ulkopuolista aikaa. Mitä minä teen sen muun 22 tunnin aikana, joukkueharjoitusten ulkopuolella. Syönkö, juonko ja nukunko riittävästi? Niin joukkueen, kun yksilönkin kannalta yksittäiset ratkaisevat ”prosentit” haalitaan harjoitusten välissä. Joten vaadi itseltäsi ammattimaisuutta, vaikka et ammattilainen olisikaan. Mitä kovempaa ja määrällisesti enemmän harjoittelet, niin sitä enemmän palautuminen tarvitsee tukitoimia. Pelkkä sohvalla makaaminen ei tahdo riittää. Aktiivinen palautuminen voi olla kavereiden kanssa ulkoilua, jonkin talviurheilulajin harrastamista tai vaikka uimahallilla tai kuntosalilla jumppailua. Juoksun tärähdysten, nopeiden suunnanmuutosten sekä voimakkaiden kiihdytysten vastapainoksi olisi hyvä saada mahdollisimman paljon ”pehmeää” hikiliikuntaa. Palautumisen tukitoimien osalta toivoisinkin, että tuleva yhteistyömme madaltaisi kynnystäsi ennaltaehkäiseviin hoitoihin.

Lihashuollot, hieronnat, LPG-hoidot ja omat aktiiviset rullaukset palauttavat sinut nopeammin seuraavaan treeniin tai peliin. Erityisesti vammojen ennaltaehkäisyn kannalta 10% prosentin puoliero liikkuvuudessa tai lihasvoimassa on jo merkittävä vammalle altista tekijä. Esimerkkinä mainittakoon nilkan koukistuksen liikerajoitus, joka on kaikissa alaraajojen rasitusvammoissa merkittävästi mukana. Jo muutaman sentin puolieroa nilkan liikkuvuudessa (polvi -isovarvas mittaus seinästä) saattaa lisätä riskiä eturistisiteen vammautumiseen tai akillesjänteen kipeytymiseen. Rajoittunut nilkan koukistus usein ohjaa nilkan korostuneeseen pronaatioon eli nilkka pettää sisäänpäin. Nilkan toimintaa ja asentoa voidaan ohjata Footbalancen pohjallisilla, mutta myös aktiiviseen hallintaan ja erityisesti lantionseudun toimintaan tulisi kiinnittää huomiota. Vaikka jokaisen pienen kolotuksen takia ei sivuun tarvitse hypätä, niin älä silti totuta itseäsi kipuun. Kauden alku lähenee, joten nyt on viimeinen hetki hoitaa ”vanhat” vaivat pois. Muistathan että jo kaksi viikkoa jatkunut kipu harjoituksissa luokitellaan jo rasitusvammaksi, vaikka se vielä ei harjoittelua täysin estäisikään. Kun keho toimii optimaalisesti, on sinun helpompi suoriutua maksimaalisesti.

Petteri Toivonen

Fysioterapeutti, tuki- ja liikuntaelintiimin vetäjä
   
JyPK kausijulkaisu
«  Helmikuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 Edustus Naisten liiga
 
 BSM-pelit
 
 Bt-ykkösen pelit
 
 Edustus Naisten Suomen Cup
Kategoriat