Maakunnan liikunnan ja urheilun avainvalintatunnus Veteliin
11.9.2017 11:58 Uutiset / Keski-Pohjanmaan Liikunta

Vetelin kunnan edustajat Erkki Lassila ja Maria Keltti-Heikkilä vastaanottivat palkinnon tiistai-iltana Kokkolan Snellman-salissa.

Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi Keski-Pohjanmaalla järjestettiin ensi kertaa maakuntajuhla Kokkolassa Snellman-salilla 12.9.2017 . Tilaisuuteen osallistui kuntien, yritysten ja yhdistysten maakunnallisia edustajia yli 200 henkeä. Vastaavaa tilaisuutta ei ole aikaisemmin järjestetty, mutta tarkoitus on saada käynnistymään Keski-Pohjanmaan maakuntajuhlan vuotuinen järjestämisperinne.

Maakuntajuhlassa jaetaan neljä (4) kunniapalkintoa ansioituneille henkilöille taikka organisaatioille:

1. Maakunnallinen urheilun ja liikunnan avainvalintatunnus Veteliin

Maakunnallinen avainvalintatunnustus voidaan myöntää erityisesti julkisyhteisöille kuten kunnille merkittävistä liikunnan ja urheilun olosuhteista tai muista liikunnan harrastamisen edellytyksiä parantavista päätöksistä tai pitkäjänteisestä kehittämistyöstä.

Keski-Pohjanmaan Liikunta ry on valinnut vuoden 2017 avainvalintatunnuksen saajaksi Vetelin kunnan. Perusteluna Keplin hallitus haluaa tuoda esille Vetelin aktiivisen olosuhdetyön mm. liikunta-alueiden kehittämisen liikuntakeskukseen, onnistuneiden urheilutapahtumien järjestämisen yhteistyössä Vetelin Urheilijoiden kanssa mm. maakuntaviesti 6.1.2017 ja hiihtosuunnistuksen SM-kisat 25.-26.2.2017. Kunta on tehnyt lisäksi erinomaista yhteistyötä Keplin kanssa mm. Liikkuvan Koulun, liikuntapainotteisen yläkoulutoiminnan sekä Seuramentor ohjaajien tukena –hankkeen jalkauttamisessa.

Avainvalintatunnuksen ovat aiemmin Keski-Pohjanmaalla saaneet Kalajoki v. 2014, Kannus v. 2015 sekä Reisjärvi v. 2016.

Lisätietoja antaa aluejohtaja Petri Harsunen, puh. 0400 – 365607

2. Keskipohjanmaan Tiedonjyvä-palkinto on myönnetty Kaustisen musiikkilukion eläkkeelle siirtyneelle rehtori Taina Lehtoselle

Tiedonjyvä-palkinto voidaan sen perusteluiden mukaan myöntää ammattilaiselle, yhteistyökumppanille tai vaikuttajalle, joka on toiminnallaan osoittanut aktiivisuutta alueen tiedotusvälineisiin, varsinkin maakuntalehteen. Saaja on tehnyt sen tiedottamalla alansa tapahtumista ja suhtautumalla myönteisesti tiedotusvälineiden tiedonhankintaan.

TAINA LEHTONEN on ollut Keskipohjanmaan monivuotinen yhteistyökumppani Kaustisen musiikkilukiossa. Hänen panoksensa tiedottamisessa sekä lukion tiedotusryhmän syntymisessä ja ylläpidossa on ollut merkittävä.

Lisätietoja antaa päätoimittaja Kauko Palola, puh. 020 – 750 4410

3. Keski-Pohjanmaan lähettilääksi on valittu näyttelijä-ohjaaja-käsikirjoittaja Jarkko Lahti

Keski-Pohjanmaan lähettilään katsotaan saavutuksillaan ja toimillaan nostaneen maakunnan myönteistä tunnettavuutta laajan yleisön keskuudessa. Lähettiläällä on vahva maakuntaidentiteetti ja hän vie eteenpäin keskipohjalaista osaamista, kulttuuria ja maakunnan tunnettavuutta. Keski-Pohjanmaan lähettilään arvonimi velvoittaa valittua tuomaan keskipohjalaisuutta esiin kaikissa toimissaan niin maakunnassa kuin maailmalla.

Keski-Pohjanmaan liitto ideoi yhteistyössä silloisen Radio Keski-Pohjanmaan ja Keskipohjanmaa -lehden kanssa Keski-Pohjanmaan lähettilään valinnan vuonna 2000. Lähettilääksi valittiin vuonna 2001 kuvanveistäjä Pekka Jylhä, vuonna 2002 pääkirjoitustoimittaja Matti Kalliokoski ja vuonna 2004 kunnaneläinlääkäri Kardigué Sakoné.

Jarkko Lahden valinnan Keski-Pohjanmaan lähettilääksi vuonna 2017 suoritti YLE Kokkola. Valinnan perusteissa mainitaan, että Jarkko Lahden työssä näkyy vahvasti hänen taustansa - kokkolalaisuus, pihlajalaisuus sekä samalla keskipohjalaisuus - kaikki kulkevat vahvasti hänen mukanaan maailmalla. Jarkko Lahti on osa jatkumoa, jossa vahva keskipohjalainen teatteri-, elokuva- ja kulttuuriperintö elää ja voi hyvin. Jo Kokkolan kaupunginteatterin johtajakaudellaan Jarkko Lahti painotti taiteessaan ihmisen identiteettiä ja juuria. Sama teema ja vire on jatkunut myös oman teatterin, arktisten alkuperäiskansojen elämästä ammentavan Ruska Ensemblen toiminnassa. Työssään Jarkko on jatkanut matkaa kansallisille ja kansainvälisille estradeille, aina Cannesin elokuvajuhlia myöten. Hän tekee työtään niin Kokkolassa, Etelä-Suomessa kuin Siperiassakin - tuoden kuitenkin vahvasti esiin juurtensa merkityksen omalle työlleen.

Jarkko Lahden tavassa tehdä teatteria ja elokuvaa on myös jotain hyvin keskipohjalaista: sitkasta, kunnianhimoista ja kuitenkin jollain tapaa vaatimatonta ja nöyrää. Hillitysti ylpeää, aavistuksenomainen pilke silmäkulmassa.

Lisätietoja antaa päätoimittaja Hannele Haanpää-Holappa, puh. 040 – 5059 797

4. Keski-Pohjanmaan kehittäjä 2017-palkinto on myönnetty professori Ulla Lassille

Keski-Pohjanmaan kehittäjä-palkinnon jakaa Keski-Pohjanmaan liitto. Palkinto myönnetään henkilölle taikka organisaatiolle, joka on toiminnallaan osoittanut aktiivisuutta ja yhteistyökykyisyyttä alueen kehittämisessä ja osaamisen vahvistamisessa sekä maakunnan näkyvyyden vahvistamisessa.

Professori ULLA LASSI on merkittävällä tavalla yhdistänyt Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksen, Oulun yliopiston ja Centria ammattikorkeakoulun sekä alueen teollisuuden yhteistyötä. Ulla Lassin johtama yli 30 hengen tutkimusryhmä tekee tieteellisellä huipputasolla, mutta käytännön konkreettista kemian tutkimus- ja kehitystoimintaa. Omalla persoonallaan kokkolalaissyntyinen Ulla Lassi on herättänyt keskipohjalaiset kehittäjät tunnistamaan vahvat vahvuutemme ja tuo meille ”katu-uskottovuutta” myös kansainvälisillä foorumeilla.

Lisätietoja antaa maakuntajohtaja Jukka Ylikarjula, puh. 044 – 7250 002